Looncheck App in gebruik

De VNB Looncheck App is in juni 2016 gelanceerd om het chauffeurs eenvoudiger te maken hun loonstrook te controleren. Sindsdien heeft de app meer dan 22.000 gebruikers aan zich gebonden. Vijf van hen geven hier hun oordeel over de VNB Looncheck App.

‘Ik ben de VNB Looncheck App 3½ jaar geleden gaan gebruiken. Ik kwam erachter dat ze bestond door de FNV, die maakte mij hierop attent. Ik kende in die tijd Stichting VNB nog niet.

Toen ik problemen kreeg met mijn baas, ben ik met de Looncheck App mijn loonstroken gaan controleren. Daaruit bleek al snel dat volgens de app mijn loon niet klopte. Dus ik gebruikte de app steeds vaker om te zien of mijn loon wel elke keer juist was. Ik lette er vooral op of mijn overuren en onkostenvergoeding klopten, want dat was meestal niet het geval. Door de VNB Looncheck App heb ik de fouten kunnen opsporen. Ik was erg blij met de app; anders was ik hier niet achter gekomen. Vóór die tijd controleerde ik mijn uren nooit. Ik ging er altijd van uit dat het klopte.

Totdat ik narigheid voelde. Ik praatte er met mijn werkgever over, maar die wilde er niks van weten. Dit resulteerde in een gang naar de rechter waar ik op 2 juni moest voorkomen in hoger beroep. De uitspraak volgde op 12 juli, al mijn vorderingen aan loon en verblijfkostenvergoeding werden toegewezen. Zo is alles toch nog goed gekomen, dankzij de Looncheck App van VNB.’

Siebe Bos

‘Tijdens een kadercursus van de FNV kregen we een presentatie van de VNB waarbij ook de VNB Looncheck App werd besproken. Sinds die tijd (januari 2021) ben ik een tevreden gebruiker van de app.

Voordat ik de Looncheck App gebruikte, schreef ik de uren op de ritlijsten die ik van de opdrachtgever meekreeg en controleerde zo mijn uren. Ik had op die manier echter geen overzicht van de onkostenvergoeding en de aanvulling tijdens verlof.

Nu neem ik één keer per week de gegevens van de ongeschoonde uitdraai van de boordcomputer over in de app, deze uitdraai hoor je van je werkgever te krijgen, en binnen 5 minuten heb ik een goed overzicht van wat ik betaald hoor te krijgen. Als je de app langer dan een jaar gebruikt, kun je zelfs met terugwerkende kracht de aanvulling tijdens verlof berekenen.

Helaas moet ik de berekening uit de app met enige regelmaat doorsturen naar mijn werkgever omdat er iets niet klopt. Gelukkig is dit met de app wel heel gemakkelijk. De loonberekening is eenvoudig als bijlage in een e-mail te versturen.

Ik raad iedereen aan die waarde hecht aan eerlijke betaling voor eerlijk werk, de VNB Looncheck App te gebruiken en contact op te nemen met VNB als er iets niet klopt met je salaris.’

Henry Fransen

‘De VNB Looncheck App gebruik ik sinds 2019. Stichting VNB kende ik al voordat ik de app ging gebruiken. Nadat de stichting mij het gebruiksgemak van de app had duidelijk gemaakt, ben ik haar actief gaan gebruiken.

Elke dag dat ik werk, voer ik meteen de dienst in. De verblijfkostenvergoeding voer ik in zodra de dienst is geëindigd op standplaats. Ik kan nu in de app veel makkelijker zien of er verschillen zijn ontstaan. Voorheen had ik een kopie van het TLN verantwoordingblad om de uren te controleren. Dat was best wel omslachtig, nu is het veel duidelijker.’

Sebastiaan Westein

‘De VNB Looncheck App gebruik ik sinds januari 2018. Als ik het mij goed herinner kreeg ik een appje hierover van iemand. VNB kende ik op dat moment nog niet; ik had nooit van haar diensten gebruik hoeven maken.

Ik gebruikte de app dagelijks. Eigenlijk is het niets anders (maar wel makkelijker) dan een digitale agenda. Ik heb heel wat fouten kunnen opsporen in mijn loonstrook. Maar dat heeft meer te maken met de staffel die bij mijn werkgever wordt aangehouden. Dus ik had wel degelijk profijt van de app.

De app zelf werkt heel goed. Ze is makkelijk in te stellen en vraagt niet veel resources. Voordat ik de app gebruikte, schreef ik alles op mijn weekstaat. Met begin en eindtijd. Meer was ook niet nodig, omdat ik in ploegendienst reed voor Shell Nederland Verkoopmaatschappij.

Ik raad de app iedereen aan, omdat ze zo makkelijk is om mee te werken. En mocht je nou een controle moeten doen, dan kun je naar jezelf mailen en de ongeschoonde urenlijst, de urenlijst en wat jij hebt geschreven qua uren naast elkaar leggen. Het maakt het hartstikke overzichtelijk!

Sinds half december gebruik ik de app niet meer, omdat ik helaas ziek thuis kwam te zitten met een hernia. Sinds 1 juli ben ik weer aan het werk, maar nu als kaderconsulent bij de FNV.’

Marcel Buddenberg

‘Als voormalig internationaal chauffeur, intussen 70 jaar en met welverdiend pensioen, doe ik af en toe nog weleens een ritje en kom daarnaast regelmatig bij truckstops en parkings om met collega’s een babbeltje te maken. En dan heb je het vaak over arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.

Als het salaris dan ter sprake komt, zegt een voornamelijk ouder deel van de chauffeurs zijn/haar uren wel bij te houden in een agenda of schrift. Maar het grootste deel van de jongere chauffeurs vindt het wel goed en laat het zitten. Soms vinden ze het ook moeilijk om hun salarisstrook te controleren. Vaak begrijpen ze niet wat er precies wordt bedoeld en zijn ze wellicht bang hun werkgever aan te spreken. Wanneer je dan als oude rot uitlegt dat op dat vlak gigantische vooruitgang is geboekt met de komst van de VNB Looncheck App, kijken ze je vreemd aan.

Toen ikzelf las over de VNB Looncheck App, in het TON magazine, ben ik me erin gaan verdiepen. De app bleek in het gebruik heel eenvoudig. Als ik mijn gegevens en de loongegevens van de werkgever had ingevoerd, was het op het einde van de dag of dienst minder dan 1 minuut werk om de gemaakte uren bij te houden. Wanneer de (4 weken-)periode, maand of week voorbij is, kun je via de loonberekening in de app, door op het (envelop-)icoontje te klikken, een uitgebreide (bruto-) berekening, van uren, overuren, vakantie, ziekte of wachtdag en een uitgebreid overzicht van je verblijfkostenvergoeding als een pdf-bestand naar je eigen e-mailadres sturen.

Het mooie van de app is dat je een compleet A-4 overzicht krijgt. Dat leg je naast de salarisstrook van je werkgever en vervolgens kun je alles vergelijken en onregelmatigheden of fouten makkelijk herkennen. Uiteindelijk is het allemaal heel simpel en werkt de app super. Ik vind het dan ook een belangrijke tool voor de huidige chauffeur. Het gemak dient de mens, toch? Helaas hadden wij vroeger deze handige dingen niet, wij moesten alles nog zelf narekenen.’

Paul Leurs