Jong

Je bent jong en je wilt wat. Bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur worden. Waarom niet?
Vrachtwagenchauffeur is een fantastisch beroep en een droombaan voor velen, zo bleek onlangs uit een onderzoek onder het lezerspanel van het tijdschrift TON.

En toch zijn er in het beroepsgoederenvervoer nog nooit zoveel onvervulde vacatures geweest. De opeenvolgende wervingscampagnes van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) ten spijt.

Wat is dat toch? Een imagoprobleem? Een gebrek aan waardering voor de vrachtwagenchauffeur, zoals FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen opwierp in de opmaat naar de eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur, die 12 december op de rol staat?

In deze editie van het VNB magazine met het thema Jong zoomen we in op de jongeren onder de chauffeurs. Op hun verwachtingen van het vak; op hun ervaringen achter het stuur, op hun interactie met klanten en met werkgevers; op hun toekomstbeeld.

Wat vindt de jonge vrachtwagenchauffeur zo mooi aan zijn baan, hoe heeft hij zijn eerste kilometers op de weg beleefd en welke valkuilen en problemen kan hij tegenkomen? Met welke spelers heeft hij te maken in het werkveld van het beroepsgoederenvervoer?

En niet te vergeten: hoe ziet zijn toekomst eruit? Het zijn immers met name de nu nog jonge chauffeurs, die te maken krijgen met fenomenen als zelfrijdende vrachtwagens en andere vormen van automatisering. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar biedt het vak die jeugd nog wel een toekomst?

Richard Vervoorn
Medewerker Stichting VNB