Loon naar werk

Wanneer je begint als vrachtwagenchauffeur, zijn de regels die gelden in het verkeer en de rij- en rusttijden geen onbekend terrein.

Het is bijna net zo belangrijk om te weten welke regels de werkgever in acht moet nemen wanneer je in dienst

komt en volgens welke regels het loon moet worden berekend.

Loon - inschaling

De hoogte van je loon wordt bepaald door het soort werk dat je doet en de hoeveelheid ervaring die je hebt. Wat je doet, wordt uitgedrukt in een schaal die loopt van A t/m H. Veel chauffeurs zitten in schaal D, terwijl voor koeriers schaal C gebruikelijk. Als beginnend chauffeur begin je minimaal in D0, waarna je - bij een normale uitvoering van de werkzaamheden - elk jaar een trede omhoog gaat tot het maximum van D6.

Als je bij een nieuwe werkgever in dienst komt en je hebt bijvoorbeeld al drie jaar ervaring in een soortgelijke functie, dan telt die ervaring mee en dien je minimaal in D2 te starten. Ook zonder ervaring kun je, door onderhandelen bij aanvang van het dienstverband, in een hogere trede terechtkomen.

Loon - overuren

Als je meer dan 40 uur per week tussen maandag en vrijdag werkt, dan zijn dat overuren waarbij er een toeslag van 30% boven op je normale uurloon komt.

Loon - berekening

Belangrijk om te weten: de loonberekening gaat altijd per week. Bij een fulltime dienstverband is 40 uur per week gegarandeerd. Dat betekent dat wanneer er in een week maar 35 uur aan werk is, de werkgever 5 uur moet aanvullen naar 40.

Stel: je werkt in een week 35 uur en in de volgende week 45. Werkgevers willen deze weken vaak middelen, dus de extra 5 uur van de tweede week overhevelen naar het tekort van de eerste week. Conform de cao moet de werkgever die eerste week aanvullen naar 40 en in die tweede week krijg je eveneens 40 uur én 5 overuren. Je krijgt dan:

80 uur x 100%
5 uur x 130%

i.p.v.

80 uur x 100%

Loon - werken in het weekend

Werken op zaterdag geeft recht op een toeslag van 50% en werken op zondag geeft recht op een toeslag van 100%. Heb je doordeweeks nog geen 40 uur gewerkt en werk je nog in het weekend? Dan mag je werkgever die uren gebruiken om de 40 uur op te vullen. Stel je werkt 38 uur tussen maandag en vrijdag en 8 uur op zaterdag.


De eerste 2 gewerkte uren op zaterdag worden gebruikt om de 40 uur op te vullen. Werken op zaterdag geeft recht op een toeslag, ook als die uren die gebruikt worden om de 40 uur per week op te vullen. De beloning in dit voorbeeld is dan:


40 uur x 100% aan garantieloon
2 uur x 50% aan zaterdagtoeslag
6 uur x 150% aan het uurloon

Vergoeding van verblijfkosten

Als je langer dan 4 uur van je standplaats bent, dan heb je recht op een verblijfskostenvergoeding. Het betreft een netto bedrag.