Autotransport in beeld

FNV - Stichting VNB heeft onderzoek gedaan naar het loon en de arbeidsvoorwaarden van chauffeurs werkzaam in de automotive industrie. Een en ander heeft geresulteerd in een film en een brochure.

In de film en brochure wordt onder meer het businessmodel van de transporteurs De Rooy en Ewals uit Nederland, Waberer’s uit Hongarije en XPO uit Spanje beschreven. In het onderzoek kwamen nog vele andere bedrijven voorbij die zich van vergelijkbare praktijken bedienen.


De onderzoeksresultaten zijn getoetst op de naleving van Europese en nationale wet- en regelgeving en zijn vergeleken met het CSR (Corporate Social Responsibility) beleid van de autoproducenten. Voor het onderzoek zijn in verschillende landen parkeerplaatsen bezocht, is er gepost aan de poort van de auto- en vrachtautofabrikanten en is vertrouwelijk gesproken met transporteurs. Er zijn chauffeurs geïnterviewd van verschillende nationaliteiten en FNV - Stichting VNB heeft de betrokken autofabrikanten aangesproken op hun eigen CSR beleid en hun wettelijke en sociale verantwoordelijkheden.

Het onderzoeksteam van FNV - Stichting VNB in de film “Exploitation across Europe in road transport supply chain automotive industry”, vanaf linksonder met de klok mee: Richard Vervoorn, Daniel Iacob en Edwin Atema.